Zdrowe migdały kalifornijskie

Przez wielu ludzi migdały są błędnie określane orzechami, które wcale nimi nie są, ponieważ stanowią owoce migdałowca. Są bardzo zdrowe, smaczne i mają szerokie zastosowanie w niejednej kuchni. Na pewno można je zaliczyć do bakalii.

Zakup migdałów kalifornijskich

pyszne migdały kalifornijskieJeżeli chcemy na długo zachować dobre zdrowie, to powinniśmy zacząć od zmiany diety na bogatą w warzywa i owoce, a także wszelkie bakalie. Wśród bakalii znajdziemy wiele cennych produktów takich jak suszone owoce, orzechy, nasiona i pestki, a także pyszne migdały kalifornijskie. Można je spożywać jako przekąska w ciągu dnia albo dodawać do ulubionych potraw. Bardzo  zdrowe i pożądane w diecie są migdały, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów i świetnie pomagają na różne dolegliwości. Na pewno powinny je polubić kobiety w ciąży, ponieważ przeciwdziałają nudnościom i zgadze, które często towarzyszom przyszłym mamom. Migdały kalifornijskie posiadają dużo witaminy B2, E i błonnika, który działa jak naturalna miotełka sprzątająca złogi pokarmów  jelit i żołądka. Ponadto znajdziemy w nich cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo potasu. Można je spożywać na surowo ze skórką lub bez niej, a także zrobić z nich pyszne masło migdałowe, które posiada takie same wartości jak całe migdały. W sprzedaży dostaniemy je w formie małych torebek ważących po sto, dwieście czy pięćset gramów. Również kupimy je na wagę w sklepach z ekologiczną żywnością. Na pewno warto je włączyć do swojej diety, bo są niesamowicie wartościowe.

Choć migdały są kaloryczne, go w stu gramach zawierają około pięćset – sześćset kalorii, to jednak trzeba je spożywać, ale w niedużych ilościach. Aby zaspokoić uczucie głodu, wystarczy zjeść ich garść. Dzięki błonnikowi zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Top