Zdrowe ciasteczka owsiane

Chyba każdy z nas ma domu pochowane jakieś słodycze na wyjątkowe sytuacje. Mogą to być typowe produkty sklepowe, które zawierają jedynie węglowodany, albo zdrowe przekąski, które zjedzą nawet osoby będące na diecie odchudzającej.

Jakie składniki mają ciasteczka owsiane?

ciastka owsiane bez mąkiDo większości wypieków jest używana tradycyjna mąka pszenna, która jest bardzo uboga w cenne składniki odżywcze. Na szczęście coraz częściej można spotkać przeróżne ciasta i ciastka owsiane bez mąki. Mogą one być wykonane z całych płatków owsianych, albo zmielonych. Dzięki zawartości płatków owsianych, które są cennym źródłem błonnika, witaminy A, B i E, są  wartościowym i pożywnym posiłkiem. W zależności od użytych dodatków, jedno ciasteczko może mieć od pięćdziesięciu do nawet stu pięćdziesięciu kalorii, ale zawsze będą to zdrowe kalorie. Po takich ciasteczkach na długo będziemy czuli się najedzeni, ponieważ błonnik będzie powoli pęczniał i wypełniał żołądek. Ciastka owsiane można przygotować z mąką lub bez, bo zawsze się udają i są smaczne. Na pewno do ich wykonania trzeba mieć jajka, masło, płatki owsiane, szczypta proszku do pieczenia i nieco substancji słodzącej, choć można ją pominąć. Najlepiej smakują z miodem i też wtedy są najzdrowsze. Żeby były jeszcze lepsze w smaku, można do nich dodać przeróżnych bakalii w formie orzechów, płatków migdałowych, suszonych owoców czy pestek oraz nasion. Przygotowanie domowych ciastek owsianych nie jest trudne i zabiera zaledwie kilkanaście minut plus czas pieczenia.

Dzięki prostemu składowi, ciastka na długo zachowują swoją świeżość, ale pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnym pojemniku. W takich warunkach będą chrupiące nawet przez kilkanaście dni, więc można sobie z nich zrobić mały zapas na wyjątkowe sytuacje.

Top