Typowa czarna herbata

Zapewne każdy z nas pije regularnie albo co jakiś czas czarną herbatę. Jest ona bardzo klasycznym wyborem w Polsce, dlatego często nie zastanawiamy się nad szeregiem ciekawych właściwości jakie niesie spożywanie jej, a także jak poprawnie ją zaparzyć, aby jej smak był naprawdę wyjątkowy. Warto się tego dowiedzieć. 

Zdrowotne właściwości czarnej herbaty

herbata czarna klasycznaStandardowo podajemy czarną herbatę przy obiedzie, ale też przy innych daniach. To wszystko w związku z jej smakiem, który komponuje się wyśmienicie z różnymi pokarmami. Warto jednak wspomnieć, iż herbata czarna klasyczna to nie tylko dobry napój, ale również kompilacja cudownych właściwości dla organizmu. Przede wszystkim hamuje rozwój bakterii w naszym układzie pokarmowym, ale również wspiera go w wydzielaniu soków trawiennych niezbędnych do lepszej przemiany materii. Obniża także ciśnienie krwi minimalizując ryzyko wystąpienia zawału serca, dlatego jest bardzo polecana osobom borykającym się z nadciśnieniem. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu przeciwdziałają też zakrzepom krwi. Nie zapomnijmy też o garbnikach, które niestety wytwarzają się jedynie przy złym sposobie parzenia czarnej herbaty. Kiedy parzymy herbatę za długo wytworzą się garbiki, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu, jednak wtedy herbata traci smak i staje się gorzka. Aby była smaczna musimy zaparzać ją wrzącą wodą na maksymalnie pięć minut. 

Wybierając klasyczną czarną herbatę najczęściej myślimy jedynie o walorach smakowych. Warto zauważyć, iż jak każdy produkt spożywczy ma swoje pozytywne i negatywne strony. Zwróćmy też uwagę na poprawne parzenie czarnej herbaty, aby była jak najbardziej aromatycznym naparem, po który chętnie sięgniemy na co dzień.

Top