Sianokiszonki z traw i kiszonki z kukurydzy oraz buraków

 

Hodowcy bydła korzystają z różnych pasz objętościowych, wśród których na szczególną uwagę zasługują sianokiszonki z trawy oraz kiszonki z kukurydzy czy buraków. Taka pasza musi być jednak odpowiednio przechowywana.

Bakterie kwasu mlekowego a proces fermentacji

solidna folia do kiszonkiAby doszło do fermentacji, czyli zakiszenia paszy objętościowej, należy zapewnić jej warunki beztlenowe. Taki warunki panują w folii kiszonkarskiej, jeśli tylko jest to folia wysokiej jakości. Balot sianokiszonki musi zostać owinięty w prawidłowy sposób. Tylko wtedy powietrze nie dochodzi do środka sianokiszonki i mogą zachodzić prawidłowe procesy fermentacyjne. Cała fermentacja polega na działaniu bakterii kwasu mlekowego. To właśnie te bakterie zamieniają składniki pokarmowe na bardziej przyswajalne dla bydła. Taka solidna folia do kiszonki zapewnia najlepszą jakość fermentacji. Im lepiej zachodzi proces kiszenia, to tym lepsza powstaje pasza objętościowa. Dlaczego tak bardzo ważne jest to, by w folii nie było żadnych uszkodzeń mechanicznych? Chodzi o to, że przez uszkodzenia w folii kiszonkarskiej dochodziłoby do przedostawania się tlenu do środka kiszonki czy sianokiszonki. Co za tym idzie, proces fermentacji beztlenowej byłby całkowicie zaburzony. W związku z tym doszłoby do pleśnienia oraz gnicia paszy objętościowej. Takiej paszy absolutnie nie można podawać już zwierzętom gospodarskim, bo mogą się w niej znajdować mykotoksyny, które wywołują różne stany chorobowe u zwierząt.

Można się domyślić, że zakup folii kiszonkarskiej to inwestycja, która po prostu się opłaca i na pewno nie należy tutaj oszczędzać. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę w trakcie poszukiwań odpowiedniej folii. Bez wątpienia jest to jej wytrzymałość, bo to ta cecha jest w stanie zapewnić brak dostępu tlenu do paszy w trakcie jej kiszenia.

 

Top